petek, 22. januar 2010

John Williams? Ne, Alexandre Desplat.

Evo, že spet to počnem. Kako tipično in meni podobno. :P Aja, a kaj? Jah, saj veste - po skoraj celomesečni odsotnosti z bloga (itak, bilo je tisoč dobrih razlogov, kot vedno) napišem dva vnosa v dveh dneh. :P Jebi ga, tako pač je. Tako pride in nič ne morem narediti za to, da ne bi. Tako prišlo, namreč. :D Mogoče pa jutri napišem še tretjega, kdo bi vedel.

Kakorkoli že, le kaj mi danes leži na duši?! Heh, pravo vprašanje bo prejkone kdo, ne kaj. Stric na zgornji fotki seveda. Kdo pa je to, porečete? In z veseljem vam odgovorim: francoski skladatelj filmske glasbe Alexandre Desplat.

"Ja, in?!" poreče neučakani bralec. Okej, bom vse razložil. Verjetno se marsikomu od vas, če me le malo bolje pozna, še kako dobro sanja, da sem obseden s filmsko glasbo (okej, z glasbo na splošno itak) - da o glasbi mojega najljubšega skladatelja Johna Williamsa sploh ne govorimo (trenutno moja zbirka njegove filmske in ostale glasbe obsega okrog 1oo CD plošč). In srečno naključje je hotelo, da je JW napisal tudi glasbo za prve tri filme o Harryju Potterju. Sploh čisto prvi soundtrack (za film Harry Potter and the Philosopher's Stone) je res genialen, saj je Williams v njem genialno ustvaril Harry's Wondrous World, kot se imenuje tudi ena od skladb, ki je pravzaprav povzetek celotnega soundtracka. Evo, tule jo dirigira sam maestro:



No, JW-ja sta pri naslednjih filmih nasledila Patrick Doyle (ki sem ga lani v Londonu srečal tudi osebno) in Nicholas Hooper, vendar je vesoljna JW-fanovščina bolj ali manj tiho, vselej pa iskreno upala, da se bo Williams vrnil za zadnji film (ki bo predvajan v dveh delih, prvega bomo videli konec tega leta). Ko je bilo v torek uradno objavljeno, da bo glasbo za prvi film napisal Desplat (klik), je na John Williams Fan Network forumu, katerega zelo aktiven član sem, pošteno završalo in izluščil se je generalni konsenz, da nam je sicer zelo žal, da potrjeni skladatelj ni Williams (moram priznati, da sem bil tudi sam pošteno razočaran), da pa nas, ker se je Desplat s svojimi dosedanjimi dosežki (npr. The Queen - že tu se mi je zdelo zelo zanimivo, da so za pisanje glasbe za film o angleški kraljici izbrali francoskega skladatelja) zelo izkazal, zelo zanima, kako mu bo uspel Harry in da smo pravzaprav prepričani v njegov uspeh. Niti Doylu niti Hooperju namreč Williamsovih čudovitih tém ni uspelo najbolje integrirati v svoje kompozicije, zato iskreno upam, da se bo Desplat izkazal vsaj na tem področju - če ne tudi na vseh drugih. Alexandre, you better deliver now, pal! :-)

No ja, še vedno pa ostaja upanje, da se JW vrne za drugi del filma, ki bo obenem tudi res zadnji film o Harryju Potterju. A verjetno je to bolj a fool's hope, že z vidika glasbene kontinuitete bi bilo namreč precej hecno, če bi glasbo za drugi del istega filma pisal drug skladatelj ... :P

Ja ja, saj vem, da vas prav malo briga, kdo bo pisal glasbo za zadnjega Herija, mene pa zelo. :P Poleg tega me daje še rahla depresija, ker je pred mano še delovni vikend, skoraj celo soboto in nedeljo (pa še del naslednje nedelje) bom namreč preživel na letošnji Saksistri v GŠ Koper. :-/ Ma, bo že, greje me misel na teden dopusta in takega ali drugačnega uživanja s Špelo, ki me čaka februarja. :-) Uživajte, se beremo - pa privoščite si vikend še namesto mene!

P. S.: Na IMDb sem danes prebral, da je Leonardo diCaprio daroval milijon dolarjev za žrtve potresa na Haitiju. Way to go, Leo! Ostali zvezdniki, milijonarji in tajkuni, sledite njegovemu zgledu!

četrtek, 21. januar 2010

50 jurjev za Haiti

Nekje na netu sem prebral, da bo Republika Slovenija kot pomoč Haitiju, kjer se je, kot nedvomno vsi že veste, 12. januarja zgodila grozljiva katastrofa (ki pravzaprav še traja), namenila 50.000 EUR pomoči. 50 jurjev evrov! Pa folk, WTF?! Ob tem znesku se mi zdi, kot da se delamo norca iz nesrečnih Haitijcev! Okej, štekam - vsaka pomoč je dobrodošla, ampak tale je malo huda. Lepo vas prosim, 50 jurjev zbere Galunič v dveh ali treh svojih jebenih oddajah! 50 jurjev sta dve plači generalnega direktorja Krke. Danes, ko sem bil v BTC-ju, sem s pogledom ošinil štant Loterije Slovenije in videl, da je pred kratkim nekdo v Domžalah zadel skoraj 900.000 EUR. Človek je zadel 900 jurjev evrov, mi pa bomo Haitiju pomagali s petdesetimi?! Za kurčeve patrie, vladna letala in podobne kretenarije gredo milijoni in milijarde, ko pride do človekoljubnosti, pa smo kot posrane riti?! O tempora, o mores!

Kakorkoli že, upam, da si bodo ubogi ljudje tam doli čimprej opomogli in na novo postavili tudi slikoviti Port-au-Prince, za katerega sem prvič slišal (vem, sram me je!) zaradi tega, ker so tam snemali Quantum of Solace. Kot v meni zelo ljubem filmu Deep Impact pove ameriški predsednik Tom Beck (v podobi odličnega Morgana Freemana): Cities fall, but they are rebuild, and heroes die ... but they are remembered.

Aja, pa srečno novo leto.