petek, 16. julij 2010

WYWOP 2010 - medtem

Obojestranska poravnavaSpoštovana publika, najprej lep pozdrav iz Schladminga, kjer je trenutno ura petnajst do enih zjutraj, vreme pa močno deževno, kar je pošteno pokvarilo načrte organizatorjem letošnjega 13. Mid Europe in predvsem današnji Lange Nacht, ki bi morala ob "normalnem" vremenu še trajati. Škoda.

Glede na to, da je danes že petek, bomo jutri zvečer (ŽE?!) z WYWOP-om izgledali na odru nekako tako, kot na zgornji fotki. Najprej pa seveda še en cel dan vaj z vsemi tremi letošnjimi dirigenti. Program je zelo zahteven, tako da kar pošteno garamo, ampak mislim, da bo jutri zvečer vse skupaj kronano z izjemnim koncertom, ki se ga že zelo veselim, takisto pa tudi CD-ja, ki bo ob isti priložnosti posnet v živo.

Aja, še to - ZELO komaj čakam tudi na koncert, na katerem bomo lahko slišali krstno izvedbo za pihalni orkester transkribirane Straussove Alpske simfonije (Eine Alpensinfonie), izjemnega simfoničnega dela, katerega vrhunec v fantastični izvedbi Berlinskih filharmonikov lahko slišite in vidite tule.

Evo, toliko na kratko iz Schladminga, več pa ... hm, kmalu. :-) Uživajte, se beremo.

sobota, 10. julij 2010

WYWOP 2010 - prej

Letos sva bila na najino veliko veselje oba s Špelo sprejeta v svetovni mladinski orkester ali v izvirniku World Youth Wind Orchestra Project - WYWOP, ki se vsako leto zgodi v avstrijskem Schladmingu v sklopu enega največjih svetovnih festivalov pihalne glasbe Mid Europe, na katerem smo pred štirimi leti zelo uspešno nastopili tudi s Pihalnim orkestrom Logatec. Špela bo v WYWOP-u igrala že četrtič, sam pa se bom tega izziva lotil prvič.

Kot vsako leto bomo tudi tokrat izvajali vrhunsko literaturo za velike pihalne orkestre pod vodstvom izjemnih dirigentov - specialistov za pihalno glasbo; glavni dirigent bo letos Španec Henrie Adams (na zgornji fotki), ob njem pa še Johann Mösenbichler in njegova hči Verena Mösenbichler-Bryant. Kot pravi tekst na spletni strani Mid Europe: International conductors and composers will rehearse renowned literature for Symphonic Wind Orchestra during an intense musical week. Program vaj je precej naporen, saj se na dan vadi tudi po 10 ur, v kar so vključene sekcijske in skupne vaje, se pa za koncert, ki je vsako leto vrhunec celotnega festivala, v enem tednu naštudira koncertni program, ki ga npr. z našim orkestrom za kakšno tekmovanje vadimo pol leta ali še dlje.

Čeprav sta bila Mid Europe in WYWOP prvič prirejena že leta 1997, pa je začela udeležba Slovencev naraščati šele v zadnjih letih. Letos bomo postavili absolutni rekord slovenske udeležbe v WYWOP-u, saj nas bo v orkestru igralo kar 7 (sedem!) Slovencev: flavtistka, oboistka, klarinetist, trobentac, pozavnist, pianist in tolkalec. To bomo razturali! :-)

Toliko čisto na kratko kot "napoved", kaj bom zganjal do konca naslednjega tedna, če bosta natrpan urnik in dostop do interneta to omogočala, pa se morda kaj oglasim celo iz samega Schladminga in poročam, kako nam gre. Uživajte poletje, se beremo.