nedelja, 29. avgust 2010

MacGyver z ljubljansko tablico?!

Kot velik oboževalec TV-nadaljevanke o neskončno iznajdljivem MacGyverju sem si do sedaj že uspel nabaviti prvih pet sezon serije na DVD-jih (ker so jih posneli sedem, mi torej manjkata še dve). Ker pa sem vzlic svojih filmofilskih nagnenj pri ogledih filmov po dolgoletni "praksi" postal tudi zelo ostrook in mi marsikateri detajl ne uide, sem v enem od delov "Meka" opazil prizor, ki ga vidite na zgornji sliki. Če sem natančen, gre za zadnji del 2. sezone z naslovom For Love or Money, ki je bil prvič predvajan 4. maja 1987. V njem se MacGyver preganja po (tedaj še) Češkoslovaški republiki in nekje na poti naleti na starega belega, zjajcanega hrošča, ki pa ima, tako vsaj izgleda, ljubljansko tablico LJ 427-638.

Seveda je zelo mogoče, da v resnici ne gre za ljubljansko tablico in da je oznako LJ imel tudi kateri od krajev bivše ČSR, tako kot na cesti pogosto vidimo tuje avtomobile s tablicami, ki se začnejo s KR, CE ... Pa tudi druge sezone niso snemali nikjer v Evropi, ampak kar lepo v Los Angelesu. Obstaja pa kljub vsemu tudi majhna verjetnost, da so nekje v kakšnem skladišču ali zapuščeni garaži imeli starega hrošča iz Slovenije, ki so ga uporabili za snemanje tega prizora. :-)

Sicer pa sem v enem od delov MacGyverja zasledil tudi QSL-kartico enega od slovenskih radiomaterjev, ki prihaja z Vrhnike in je tedaj uporabljal še jugoslovanski pozivni znak. Ko sem mu poročal o tem odkritju, za katerega dosihmal še ni vedel, je bil navdušen, le še DVD z dotičnim delom mu moram posoditi v ogled. :-)

Za konec je tule še stran za vse prave "mkgajverofile" z množico zanimivih in uporabnih podatkov. Danes pa sem prebral tudi, da so na dražbi za cca. 11.600 € prodali bivši sekret Johna Lennona. Čestitke srečnemu lastniku. :D Uživajte, se beremo.

ponedeljek, 16. avgust 2010

Memento mori

Danes mineva en teden, odkar je mojemu zelo dragemu prijatelju, somišljeniku in sorodni duši umrl oče. Pred nekaj meseci je izvedel, da ima raka, prejšnji ponedeljek s(m)o ga pokopali. Nisem ga (še) dobro (s)poznal, le nekajkrat sva se srečala, a takoj sem začutil, da je izjemen, dober in plemenit človek, ki je imel še neskončno življenjske energije in nešteto neuresničenih načrtov. Zato sem bil zelo prizadet, ko sem izvedel za njegovo smrt in veliko mislim na svojega prijatelja, njegovo mamo in babico, ki jih je pustil za seboj. Star je bil 54 let. Premlad, veliko premlad ... Requiescat in pace!

Pomnite in pomnimo: zelo smo minljivi. Danes smo živi, srečni in zaljubljeni, jutri, čez teden, mesec ali leto se bo morda za drobno žaro za nami vila črna kača žalujočih. Človeku se pogosto zdi, da bi lahko premikal gore, svoje lastne minljivosti pa se ne zaveda ali pa jo (ne)vede pometa daleč pod preprogo lastne zaslepljenosti. Preljuba bralka, dragi bralec: uživaj, ljubi in zajemaj s polno žlico življenje danes, ne jutri. Danes si, jutri te ni.

* * * * *

OB DNEVU SPOMINA
(sonet po pesmi Vande Lavrič)

S sposojenim obrazom nas obišče,
ne vpraša nič, na nič se ne ozira,
po ključu nepojasnjenem izbira –
otroke, starce, pride v gledališče ...

Izzà vogala udari in useka,
zdrobi, prerešeta in: gazi, gazi …
prestrašeni jo spremljajo obrazi
in tuja ji je vsakršna zapreka ...

Neskončna žalost s temo se preplete
in poje glásno žalno lacrimoso.
V od solz izprani duši tiho splete

spomin na tiste, ki šele pred njo so.
Kdor bereš, pomni: Smrt nekoč uzre te,
za voglom črnim si nabrusi koso.