četrtek, 10. december 2009

Faking "veseli december" me spravlja ob živce

Tako je ime skupini na Facebooku (link bo deloval samo, če ste ob kliku prijavljeni v FB), ki sem jo ustvaril pred kakšnima dvema tednoma. Vse argumente za zgornjo trditev pa najdete v tekstu, ki je sprva sicer nastal kot ena mojih sobotaž za Radio 94 in NTR, popolnoma pa je primeren tudi za objavo na blogu. Komentirajte, kritizirajte, izražajte (ne)strinjanje - toda lepo prosim, tudi argumentirajte! :-) Uživajte, se beremo.

* * * * * * * * * *

Pa se je spet začel – veseli december. Spet je tu čas novoletnih jelk, obdarovanja, treh dobrih mož, z lučkami osvetljenih mestnih središč in podobnih pred- in poprazničnih užitkov. Ko zunaj naletava sneg, se je v družbi okrašene smrečice prav lepo stiskati pred toplim kaminom in srkati jabolčni čaj s cimetom.

Žal pa se je v zadnjih letih veseli december pošteno izrodil. Če smo se nekoč veselili okusno okrašenih izložb, zmerno praznično razsvetljenih ulic in podarjenih drobnih pozornosti, smo dandanašnji priča (pred)praznični mrzlici ali bolje rečeno norišnici, ko ljudje s prenapolnjenih parkirišč divjajo po nakupovalnih središčih in kupujejo darila z nespametno kombinacijo razmišljanja, ki jo je prinesel materialistični kapitalizem – malo srca in veliko denarja. Vsemu temu se pridružijo še preobložene police v trgovinah, da človeka popolnoma zmedejo in sploh ne ve več, kaj bi izbral ter milijoni lučk po mestnih središčih in okolici, ki jih vsako leto prižigajo bolj zgodaj, ko smo še daleč od pravega prazničnega vzdušja in pomembno prispevajo k ogromni porabi elektrike in k svetlobnemu onesnaženju. Seveda pa nikakor ne smemo mimo cenenih in šlampasto oblečenih Božičkov in Dedkov Mrazov, ki jih po mestih in trgovinah srečujemo na vsakem drugem koraku, iz zvočnikov pa se neusmiljeno kot pokvarjena plošča ponavljajo razne Bele snežinke in podobne pesmice, ob katerih te ob petnajstem poslušanju v enem dnevu popade slabost.

Ko je Peter Mlakar v Studiu City dejal: "Če je uživanje ukazano, lahko postane huda mora," je dobro vedel, kaj govori. Že stari Rimljani so vedeli, da moramo znati v vseh stvareh uživati zmerno in z ničemer pretiravati. Tako je tudi z veselim decembrom; vse skupaj bi bilo veliko bolj smiselno in učinkovito, če bi lučke prižigali po 20. decembru in bližnje obdarovali z darili, v katera bi vložili predvsem svojo izvirnost, pozornost in ljubezen do obdarovane osebe, ne pa samo "finančna sredstva". Predvsem pa bi se morali v ponorelem življenjskem tempu 3. tisočletja naučiti umirjenosti in zmernosti, ki bi nam še posebej v tem času prišli zelo prav. Dajte nam mir, december je samo eden od mesecev v letu!

3 komentarji:

spela pravi ...

Kar si sam napisal, še kako dobro drži: ... veseli december. Spet je tu čas novoletnih jelk, obdarovanja, treh dobrih mož, z lučkami osvetljenih mestnih središč in podobnih pred- in poprazničnih užitkov. Ko zunaj naletava sneg, se je v družbi okrašene smrečice prav lepo stiskati pred toplim kaminom in srkati jabolčni čaj s cimetom.

December je eden mojih najljubših mesecev. K temu so prav gotovo pripomogli koncertiranje, darila in topli objemi. Komaj čakam, da spet zaslišim refren: Love is in the air.

Ulmiel pravi ...

All in all se strinjam s tabo. Tudi mene najbolj moti prezgodnje vsiljevanje veselega decembra. Vse skupaj bi bilo veliko lepše, bolj praznično in v končni fazi tudi ekološko in ekonomično, če bi se začelo po 15. decembru in ne takoj po noči čarovnic. Sem se pa naučila, da se je od tega enostavno treba distancirat. Finančna meja pri darilih pripomore k uporabi domišljije in razmišljanju o človeku, ki ga želiš obdarovati, en obisk Ljubljane na svet večer, ko ni prevelike gneče v centru, da pogledaš lučke in spiješ kozarec kuhančka in izogibanje hipermarketom kolikor je to le mogoče. Pa je takoj lažje.

Sem se pa nekaj časa igrala z idejo, kako bi blo, če bi dala predlog na MOL, da se naslednje leto Ljubljana "prižge" šele na 20. december in naprej porine reklamo, da smo ne samo najlepše, temveč tudi najbolj ekološko osveščeno mesto. Verjento ne bi šlo skoz zaradi turizma in zaslužka v tem mesecu, ampak ideja je pa bila. :)

Tine pravi ...

Ideja je fenomenalna! Takoj se podpišem pod ta predlog, pa mislim, da bi se marsikdo drug tudi. Mogoče bi kazalo razmisliti o uradni peticiji, ki bi lahko trajala celo leto in bi jo potem v začerku decembra 2010 predložili na MOL. Čisto realno se mi zdi, da bi lahko zbrali na tisoče, če ne desettisoče podpisov.