ponedeljek, 4. maj 2009

May the 4th be with you!

Danes, 4. maja praznujemo t. i. "dan Vojne zvezd" ali v izvirniku Star Wars Day. Čeprav sem precej ortodoksen fan te filmske franšize - seveda predvsem zaradi nepozabne, večne glasbe Johna Williamsa ;-) - priznam, da za ta današnji "praznik" nisem vedel. Zelo zanimiv je tudi razlog, zakaj SWD praznujemo ravno na 4. maja; tozadevno sem se poučil na Wikipedii, ki nas uči takole: May 4 is called Star Wars Day because of a pun or play on words based on the similarity between "May the 4th be with you" and "May the Force be with you", a phrase often spoken in the Star Wars movies. Res zanimivo. No, tipično starwarsovsko g33kovsko, če smo iskreni. :D Kot po naključju sem ravno pred kratkim spet pogledal staro trilogijo, ki sem si jo omislil ob nedavnem obisku Londona.

Je pa 4. maj seveda tudi dan, ko je leta 1980 - pred 29 leti torej - v ljubljanskem Kliničnem centru ob 15.05 umrl tedanji predsednik SFRJ, Josip Broz Tito, človek, ki je po različnih pričevanjih in mnenjih za bivšo Jugo obenem naredil vse najboljše in vse najslabše in zgodovinska osebnost, ki bo še desetletja kresala mnenja in (so)ustvarjala politične in ostale nasprotnike. Čeprav me tedaj še ni bilo na svetu, dobro vem, da se je življenje v YU tistega dne ustavilo - zatulile so sirene, obstali so avtomobili, avtobusi, vlaki in nogometne tekme. Verjetno se je šele ob smrti papeža Janeza Pavla II. ponovilo kolektivno žalovanje v takšnem obsegu. Res fenomenalno. Tita (doprsni portret v maršalski uniformi) imam v sobi obešenega na lepem, zelo vintage gobelinu, ki sem ga dobil od sosedov za darilo, imam pa ga tudi na super rdeči majici s kratkimi rokavi, ki vedno, ko jo nosim, žanje opazke (simpatije) opazovalcev in sem se zaradi nje že npr. peljal zastonj z ljubljansko trolo. :D Evo, toliko za danes na kratko. Uživajte, se beremo.

4 komentarji:

iztok gartner pravi ...

Veš kaj sem razmišljal, če obstaja kaka povezava med Titom in Star Wars?

Glede datuma prve premiere, pa je na IMDBju podatek, da je bila 25. maja.

Tine pravi ...

Hehe, vse je možno. :-) Vem, da sem enkrat nekje prebral, kako je nekdo Tita primerjal z Darthom Vaderjem, pa tudi, da bi minaret sredi Ljubljane izgledal kot Barad-dur sredi Šajerske, ampak to so pač ideološki izpadi. :P :D

Glede premiere Star Wars imaš prav, 25. maj 1977.

Anonimni pravi ...

Zakaj za vraga pa je potem 4.maj praznik?

Tito kot Darth? Hm, jaz bi mu raje rekel Luke :)

Iztok Gartner pravi ...

To sem bil jaz.
Mater je naporn, ko moram nenehno vpisovati svoje podatke :)