torek, 20. maj 2008

Že XCV let ...

... vam igra logaška godba! :-) Letos člani KD Pihalni orkester Logatec praznujemo 95. obletnico delovanja in obstoja orkestra in to je seveda še kako dober razlog za pošteno fešto, še pred njo pa slavnostni koncert, ki se ima zgoditi to soboto ob 20h v večnamenski dvorani v Logatcu. Orkestraši vam obljubljamo super večer, le priti morate! :-) Več podrobnosti in program najdete tudi na spletni strani orkestra. Se vidimo!

Glede na zgoraj napisano so zadnji dnevi precej delovni in pestri, saj potekajo še zadnje vaje in ostale priprave na koncert; kot vedno, je treba postoriti tisoč drobnih in malo manj drobnih stvari ... Toda zmogli smo že tisočkrat (95 let?!), pa bomo tudi tokrat! Dragi gosti, nocoj kot že stokrat ... Nocoj kot še nikdar! Dragi gosti, nocoj igramo za vas!

Zanimivi dnevi pa so tudi za mano. V četrtek, 15. maja sva se s kolegom Majcem odpravila na jazz festival v Cerkno (zaradi ostalih obveznosti se petkovega in sobotnega večera žal nisem uspel udeležiti) in bila navdušena. Džezerija v Cerknem je vsako leto boljša. Tudi letos sem se najedel odličnih kalamarov na žaru, si kupil festivalsko majico in nekaj super plošč. Se že veselim 14. festivala 2009. :-) Takole pa je bilo, ko je bila na odru fenomenalna Manuel Mengis Gruppe 6 (fotka je slaba, ker je posneta z mobitelom):

V soboto sem se že navsezgodaj službeno odpeljal v Laško, kjer je potekalo tekmovanje slovenskih pihalnih orkestrov v 3. in 1. težavnostni stopnji. Na tem mestu čestitke prijateljski Postojnski godbi 1808 in njihovemu dirigentu Vidu Pupisu; osvojili so zlato priznanje s posebno pohvalo in se tako uvrstili v družbo najboljših - koncertno skupino. Bravo, kar tako naprej! V Laškem pa sem spoznal tudi Ano, super punco, ki ima ene najlepših oči, kar sem jih kdaj videl; z njo se lahko primerja samo še moja dobra prijateljica Nina. Evo, na spodnji fotki sva skupaj z Ano (check out those eyes! :-)), jaz pa imam oblečeno letošnjo festivalsko majico iz Cerknega, ki sem jo omenjal prej:

Ker zjutraj v Laško nisem šel s svojim avtom, sem se nazaj v Ljubljano zapeljal kar z vlakom. Bilo je super, saj sem še kot smrkavec oboževal vse v zvezi z vlaki (še najbolj pa vožnjo z njimi) in še vedno gojim nostalgične spomine, kako sva njega dni z babico redno hodila na kopanje v Laško, seveda v obe smeri z vlakom. Ah ja, to so bili časi ... :-)

Vozi me vlak v daljave,/daleč tja v širni svet,/glej, zdaj se zdé planjave/vse kot en sam pisan cvet ... [...] Vozi me vlak v daljave,/tja zdaj želi si srce ...

In ker se mi bo kmalu mudilo na vajo orkestra, za konec samo še zanimivost: ste vedeli, da je ameriška akcija Executive Decision iz leta 1996 edini ameriški film, v katerem lahko v prvih nekaj minutah vidimo skoraj celo Slovenijo? Ne verjamete?! Prepričajte se sami! :-)

Toliko za danes; uživajte, se beremo!

sreda, 14. maj 2008

Zapravljanje

Zadnje dni sem žalibog zapravil veliko €-penezov. Omislil sem si:
- nove all-starke (visoke, temno modre)
- nov črn reklc (za koncerte in podobne svečane priložnosti)
- nove črne zračne bombažno-lanene hlače za tople dni, ki prihajajo
- laserski ČB tiskalnik Samsung ML-2010PR (sonakup z Urško)
- šest Eulenburgovih študijskih partitur (to, to, to, to, to in to :-))
- dva CD-ja (klavirsko izvedbo Musorgskijevih Slik z razstave in Chopinove Preludije ter Klavirsko sonato št. 2)



Money, money, money / Must be funny - / In the rich man's world! (ABBA)

Že spet drugi zapis v dveh dneh. Saj ne bo trajalo. :-) Uživajte, se beremo.

torek, 13. maj 2008

Nov "rekord"

Draga bralka ali bralec, ki si morebiti že obupal(a) nad menoj: pokorno javljam, da še nisem obupal in da še ne bom odnehal! (S pisanjem bloga namreč.) Sem pa, kot pravi naslov, tudi tokrat postavil svojevrsten rekord. Če se mi je bilo pred časom enkrat ali dvakrat zgodilo, da sem pisal blog vsak (drugi) dan (zdaj se sprašujem, le kako neki je bilo to mogoče?!), sem tokrat obmolknil kar za dober mesec. Hja, ni kaj. Kar je preveč, je pa preveč. In res je bilo preveč. No, pa saj ni bilo nič posebnega, le preveč drugih obveznosti se je nabralo in dogajalo in za pisanje bloga je enostavno zmanjkalo časa. Gotovo vsi dobro veste, o čem govorim, tako tisti, ki ste tudi sami blogerji, kot tudi vsi ostali. V 21. stoletju smo pač sužnji časa in vse pogosteje se sprašujem(o), zakaj ima dan samo 24 ur. :-) In zmeraj manj verjamem pametnjakoviču, ki je nekoč izjavil, da "je časa dovolj za vse, le pravilno ga je treba znati razporediti". My ass. No, če je kdo diplomiral iz te umetnosti, se mu ponižno priporočam v obdelavo.

Toda hej, porečeta zvesta bravka inu bravec, s čim neki si bil tako zaposlen?! Pa poglejmo:
  • služba (all the time, celo kakšen vikend)
  • snemanje s PAZ Vinko Vodopivec v studiu 14 Radia Slovenija (10. april)
  • nastop z ŽePZ Tabor v Kresnicah pri Litiji (12. april)
  • pisanje recenzij novih CD plošč za Musko, ki izide 15. maja (do 15. aprila)
  • pisanje člankov za Notranjsko-kraške novice
  • Urškin rojstni dan (16. april)
  • podaljšanje registracije in zavarovanja avta (17. april)
  • rojstni dan sestre Ane (18. april)
  • neštete vaje s simfoničnim in pihalnim orkestrom (all the time)
  • koncert Simfoničnega orkestra Glasbene šole Logatec in MePZ Coro Cittá di Roma v Slovenski filharmoniji (26. april); istega dne dopoldne tudi nastop s KD Pihalni orkester Logatec pred Mercator centrom v Logatcu
  • sodelovanje (logaški simfoniki + italijanski pevci) pri nedeljskem bogoslužju v ljubljanski stolnici (27. april)
  • prvomajska budnica s pihalnim orkestrom (1. maj)
  • izlet v Piran z Urško in njenim bratom (2. maj)
  • štihanje domačega vrta (joy oh joy! :P; 3. maj)
  • koncert s pihalnim orkestrom in Postojnsko godbo 1808 v Rovtah nad Logatcem (3. maj - po štihanju, joy oh joy)
  • koncert s pihalnim orkestrom v Zagorju z živim prenosom na 1. programu nacionalnega radia in TV snemanjem (oddaja "Godbe so zgodbe" ob 80. obletnici Radia Slovenija in 50. obletnici Televizije Slovenija) (10. maj)
Hu! Še dobro, da mi je ob takem urniku ostalo dovolj časa za prehranjevanje in opravljanje najosnovnejših fizioloških potreb ... :-)

Ker pišem iz Logatca z laptopom, ta hip nimam dostopa do kar nekaj fotk, ki bi jih rad dodal v ilustracijo mojih aktivnosti, tako da bom kakšen dan kasneje iz Ljubljane editiral ta zapis in ga dopolnil s fotkami. Eno za pokušino pa vendarle imam - s koncerta v SF 26. aprila.

Kako sem lep, kaj?! :-) Ah ja ... Bil pa je resnično prečudovit koncert. V publiki je bilo kar nekaj mojih znancev in prijateljev in vsi po vrsti so bili navdušeni. Tudi sam (in ostali člani orkestra) komaj čakam, da dobim kakšen avdio in/ali video posnetek koncerta. Isto velja tudi za koncert s pihalnim orkestrom preteklo soboto v Zagorju. Priprave in sama (celodnevna) izvedba so bili precej naporni, a trud je bil poplačan, tisti, ki so poslušali v živo prek radia, so rekli, da smo igrali super. Čakamo avdio posnetke in TV posnetek koncerta, ki ga bomo - upam - kmalu lahko videli.

In kaj me čaka v bližnji prihodnosti? Ta teden se bo od četrtka do sobote odvila letošnja (že 13.!) izdaja jazz festivala v Cerknem, ki bo zagotovo tudi letos izjemno doživetje za jazzofile in druge glasbene sladokusce (pa ne samo glasbene, ker tradicionalno pečejo izvrstne kalamare na žaru ;-)). Sam se bom poskusil udeležiti vsaj enega večera, trenutno najboljše kaže za četrtek, mogoče pa tudi za soboto. Naslednjo soboto, 24. maja imamo slavnostni koncert ob 95. obletnici Pihalnega orkestra Logatec. Vsi seveda lepo vabljeni! Zelo me veseli, da bom imel priložnost igrati izjemno skladbo Pavla Staněka Die Große Seefahrt 1492 - Kolumbus (o kateri sem že pisal). Z razširjeno tolkalsko sekcijo (beri: džihadom ;-)) naj bi spet nastopili s skladbo Sambanda in tokrat tudi s precej daljšo in zahtevnejšo skladbo Kenia (obe je napisal Gian Prince), kar pa še ni 100 %, ker nismo imeli dovolj časa (in nekateri tudi resnosti) za vaje. :P Še prej - v petek, 23. maja - pa me čaka še eno sodelovanje s PAZ Vinko Vodopivec; s fanti bom namreč nastopil na koncertu ob 55. obletnici delovanja zbora in izdaji nove plošče Pesmi združujejo (več informacij tukaj). Koncert bo na čudoviti lokaciji dvorca Zemono pri Vipavi.

Danes sem priletel v Logatec, ker se ob 20h dobimo s kolegi iz pihalnega orkestra in jih gremo nekaj zaigrat našemu godbenemu sotrpinu Srečku, ki ga je danes obiskal "prijatelj" Abraham. :-) Gotovo bo vesel našega obiska (Srečko, ne Abraham) in presenečenja - če ne bo prej seveda prebral mojega bloga! :-) Hec, možnost za kaj takega je minimalna, sploh, ker je ura že skoraj 19 in Srečko verjetno sploh ne ve, da pišem blog. :-)

Tako, toliko za danes "precej na hitro", seveda pa obljubim, da bom v prihodnje bolj ažuren! :-) No, pa da zdaj vidimo, koliko moža beseda sem ... :P Uživajte, se beremo!

EDIT: kot sem obljubil, dodajam še nekaj fotk.

Logaški simfoniki in italijanski zbor v SF v vsem svojem sijaju.

Še en detajl (vse fotke iz SF je posnel Matej Mihelčič).

Spoj naravnega (travnik), umetnega (asfalt) in glasbenega na prvomajski budnici. :-) (Posneto z mobitelom.)

2. maj, ko smo se odpravili na izlet v Piran, je bil čudovit dan. Pravo poletje! (Takisto posneto z mobitelom. :P)