sobota, 20. junij 2009

EMSO 2009

Ne, o nikakršni enotni matični številki občana ne bo govora. :-) Gre za evropski orkester študentov medicine ali v izvirniku European Medical Students' Orchestra. To je priložnostni simfonični orkester, katerega vaje in koncerti se vsako leto odvijejo v drugi evropski državi, pod vodstvom drugega dirigenta in z drugim programom. Letos se bo EMSO odvil v Sloveniji, natančneje v Ljubljani, vodil ga bo dirigent Marjan Grdadolnik, pridružil pa se mu bo še EMSC - evropski (pevski) zbor študentov medicine, ki ga bo vodila zborovodkinja Martina Batič. Obe zasedbi sestavljajo večinoma študentje medicine in mladi zdravniki iz cele Evrope.

In zakaj pišem o vsem tem? Ker bova letos v EMSO igrala tudi oba s Špelo. :-) Špela je sicer res mlada zdravnica, sam pa nisem niti študent medicine niti mladi zdravnik. :D A vseeno so me v orkester sprejeli, saj sta se dva prijavljena nemška tolkalca že pred časom hkrati odjavila in kot kaže, v zdravniških vrstah ni prav veliko tolkalcev. :-) Zato orkester v svoje vrste, če pač ni druge možnosti, sprejme tudi zunanje glasbenike nezdravnike, da je zasedba popolna. Tako me veseli, da mi bosta v orkestru poleg Špele in Marjana delala družbo tudi glasbena kolega iz logaške godbe, klarinetist Jure in trobentač Jernej (celotno zasedbo orkestra si lahko ogledate tukaj).

Program obeh koncertov (prvi bo 8. avgusta v Piranu, drugi 9. avgusta v Slovenski filharmoniji v Ljubljani) bo čudovito poslušljiv; posebej bi izpostavil prelepo Schubertovo tretjo simfonijo v D-duru D 200, pa Haydnovo (200. obletnica smrti, se razume!) Missa St. Nicolai v G-duru Hob. XXII:6 in čudovito uglasbitev znamenitega psalma De profundis Micheleja Josie (celoten program tukaj). Sploh Schubertova simfonija je res super glasba, iz katere vejejo sama vedrina, dobra volja in benevolenca; po mojem skromnem mnenju eno najbolj poslušljivih klasičnih del, s katerimi je občasno mogoče tudi največje skeptike prepričati, da je klasična glasba primerna za vsako uho. :-) Zato vas, preljubo mi bralstvo, že ob tej priliki karseda prijazno vabim na vsaj enega od obeh koncertov - zagotovo vam ne bo žal!

Sicer pa se prav jutri začenja poletje 2009 (glede na današnje vreme bi prej rekel, da jesen :D) in tudi sam se bom v začetku julija za dva tedna odklopil od službenih in ostalih obveznosti. Najbolj se seveda veselim čofotanja v Termah 3000 (Moravske Toplice), kamor se za slab teden odpravljam tudi letos (Špela se mi bo žal lahko pridružila le za dva ali tri dni). Sledil bo še koncert ali trije na letošnjem Festivalu Ljubljana, zaključek dopusta pa ne bo tako idiličen, saj se bom k verjetno najboljšemu slovenskemu oralnemu kirurgu mag. Borutu Sotošku, dr. med. odpravil izklesat staro korenino, ki v čeljusti nima več kaj početi. "Kako pa to naredite?" sem ga radovedno (in nekoliko presrano, itak) pobaral pred dnevi na pregledu. "Oh, zadeva lahko traja 5 ali pa 45 minut, čisto odvisno od primera. Odrežemo dlesen, pobrusimo kost, nad korenino izvrtamo luknjo in korenino skozi to luknjo porinemo ven, potem pa vse skupaj zašijemo in čez kakšen teden poberemo šive." Dr. Sotošek mi je ta strašljivi opis podal tako, kot bi se bila pomenkovala, h kateri branjevki gre ob sobotah na tržnico po solato. :D Jebi ga, bo že, tudi to bo treba preživeti, potem bo pa menda pred tovrstnimi mesarjenji nekaj časa mir, Bog daj! :-)

No, pred vsemi temi poletnimi aktivnostmi pa me boste še najmanj dvakrat slišali na Radiu 94 in NTR (prvič že jutri med 15h in 18h, drugič pa 25. junija med 7h in 12h), dva tedna bo treba še hoditi na šiht, posneti novo TV oddajo s pihalnim orkestrom, iti poslušat čimveč koncertov na 50. ljubljanski jazz festival in odigrati koncert z logaškim big bandom na letošnjem MareziJazzu v Marezigah. Aja - pa napisati še kakšen blog tudi verjetno ne bi bila slaba ideja, ne?! ;-) Uživajte, se beremo.

Ni komentarjev: