nedelja, 14. oktober 2007

Smrt nad mestom

Taka je bila slika (posnel sem jo z mobitelom) pred Globalom včeraj okrog 23h, ko sva šla z Urško po koncertu Barbare Hendricks v CD podpisat peticijo proti nasilju varnostnikov pred diskotekami. Čeprav vanje ne zahajava, sva vseeno čutila nekakšno moralno dolžnost, da ob tragični Gorazdovi smrti, o kateri zadnje dni govori vsa Slovenija in poročajo vsi mediji, vsaj simbolično izraziva svoje sočutje in podporo fantovim svojcem in prijateljem.

Zelo hudo je, da morajo umirati mladi ljudje, da se v tej državi kaj/kdo premakne, pa najsi bo to Lipa, Global ali krvave ceste. Preveč je katastrof in končanih mladih življenj in premalo ukrepov, ki bi dejansko kaj uredili. Včeraj zvečer je vrsta sveč izpred Globala (okrog znamenitega dvigala jih je bilo pravo morje) segala mimo vhoda v Konzorcij nekako do Coffee Pointa pod arkadami, danes pa, kot je bilo moč videti v 24 ur, že vse do Šubičeve. Res izjemno, kako množično so se mladi odzvali na tragedijo. Pred Lipo so takrat umrla tri dekleta, a zdi se mi, da je bilo sveč manj. Včeraj zvečer in ponoči je bil Global menda tudi zelo prazen, gor se je odpeljalo le nekaj ljudi, pa še ti so bili (po poročanju POP TV) menda večinoma tujci, ki so se verjetno začudeno spraševali, kakšno spooky zborovanje se gre narod pod Namo. Prizor je resnično spominjal na večer bližajočega se 1. novembra na Žalah. Za vpis v žalno knjigo in podpis peticije je bilo treba čakati v dolgih vrstah, veliko mladih (in starejših) je bilo objokanih in zabuhlih, sveče so prižigali tako nabildani in spedenani tipi, kot tudi brezhibno zrihtane bejbike. V Global se z liftom ni odpeljal (skoraj) nihče od njih. Podporo so prišli izrazit tudi nekateri politiki, npr. Janković, Peterle in Jelinčič.

(Ne)slavna diskoteka je na svoji spletni strani predvčerajšnjim objavila tudi izjavo za javnost, v kateri med drugim pravijo: "Zgroženi smo nad nepreverjenimi izjavami, ki polnijo medijski prostor in pravijo, da se je incident pripetil pred vhodom v discoteko, kot tudi nad izjavami, da naj bi bil v dogodek vpleten varnostnik podjetja VIP Varovanje. Po zadnjih informacijah, ki smo jih dobili od kriminalistične službe, se je incident zgodil na avtobusni postaji v okolici discoteke, vanj pa naj ne bi bil vpleten varnostnik omenjenega podjetja. Zavedamo se, da moramo pogosto plačevati visoko ceno za priljubljenost, vseeno pa nas žalosti, da nas povezujejo z vsakim incidentom, ki se zgodi v bližini naše discoteke."
Gorazda je (ne)znani nasilnež z usodnim (enim samim!) udarcem na tla menda res pobil na avtobusni postaji pred Konzorcijem, a kot je to običajno, se od takih priložnostih praviloma vedno pojavi več različic iste zgodbe in več nasprotujočih si informacij. To niti ni pomembno, naj pa se le zgodi, da bodo Gorazdovega morilca hitro prijeli in ga pošteno kaznovali.

Tule pa si lahko ogledate posnetek Paula Pottsa, Angleža, ki je po sistemu from zero to hero po zmagi na Britain's Got Talent 17. marca letos postal slaven, uspešen in bogat. Odpel je znamenito Puccinijevo arijo Nessun dorma iz Turandota, si prislužil odprta usta žirantov, solze in stoječe ovacije občinstva v dvorani in osvojil srca domala vseh, ki so ga že spoznali, video njegovega nastopa pa je na YouTubu eden največkrat gledanih posnetkov, odkar znamenita spletna stran deluje. Zdaj ima seveda že tudi svojo prvo samostojno ploščo, ki gre menda za med. Res prava zagodba o uspehu. Preprost in simpatičen možakar, ki - roko na srce - zaradi (ne)posrečene zunanjosti, predvsem hecno izraščenih zgornjih zob, deluje kar malo "ubogo", je pred tem prodajal mobilne telefone, ljubiteljsko pel v amaterskih opernih predstavah in enkrat celo šel na karaoke, preoblečen v Pavarottija. Zadnjih nekaj let je poročen, ženo pa je spoznal na internetu. Nekega lepega dne se je očitno opogumil, se prijavil na BGT in očitno vedel, da mu bo zadnja beseda slavne arije, vincerò (= it. "zmagal bom"), prinesla srečo. Bomo videli, kako dolgo-/kratkotrajna bo njegova slava.

Za konec bom še tu naredil malo reklame za slavnostni koncert ob 35. obletnici GŠ Logatec in 10. obletnici simfonikov te šole. Mail sem na kar nekaj naslovov razposlal že včeraj, a malo dodatne publicitete gotovo ne more škoditi. :) Mislim, da bo koncert super, bomo videli, kako bo z obiskom. Vabljeni so predstavniki vseh slovenskih GŠ in še nekaj ostalih "visokih gostov". Zanimivo bo videti, koliko se jih bo v resnici odzvalo. Na naš glavni koncert v Rimu sta bila med drugimi vabljena npr. Morricone in Rode, a žal ni prišel ne prvi, ne drugi. Več sreče prihodnjič.

Takole, na konec prilepim mail, sicer pa grem zdajle še nekaj pojest in malo pogledat PotC - TCotBP, ki se nocoj vrti na POP TV, potem pa po Urško, ki ima danes zadnji šiht v Felixu. Uživajte, pridite na koncert ;), se beremo!


Spoštovani,
prisrčno vabljeni na slavnostni koncert ob 35-letnici Glasbene šole Logatec in 10-letnici simfoničnega orkestra taiste šole. Koncert se ima zgoditi v soboto, 20. oktobra 2007 ob 19.30 uri v večnamenski dvorani (ob OŠ 8 talcev) v Logatcu.
Program je privlačen in vključuje dela Čajkovskega, Masseneta, Dvořáka, Mozarta, Sepeta in ostalih. Orkestru se bodo pridružili še združeni mladinski zbori logaške občine in nekateri solisti. Dirigent bo Marjan Grdadolnik. Ob tej priliki bo izšla tudi prva samostojna CD plošča Simfoničnega orkestra GŠ Logatec s posnetki z letošnje koncertne turneje v Rimu.
Glede na to, da bom med nastopajočimi tudi sam, ste v soboto torej še posebej lepo vabljeni v Logatec na odličen glasbeni dogodek. Se vidimo!

Ni komentarjev: