nedelja, 20. julij 2008

Maraton

Pa ne tisti, pri katerem je treba preteči 42.195 metrov, ampak filmski. Že dolgo sem si namreč želel gledati vse tri podaljšane dele Jacksonove The Lord of the Rings filmske trilogije zapored, ki skupaj trajajo 682 minut (kar je 11 ur in 22 minut). In naposled je projekt uspel. Soseda sta se za en teden odpravila v Švico in nama z Urško v varstvo prepustila svojo hišo s psičko Cookie. Ker imamo (v nasprotju z veliko večino Slovencev) to srečo, da se lahko pohvalimo z zelo prijaznima in gostoljubnima sosedoma, sva imela z Urško to srečo, da sta nama s hišo vred dala na razpolago tudi zelo soliden sistem domačega kina, ki se nahaja v njej. To sva seveda s pridom izkoristila in si v tednu, ko jih ni bilo (13.-20. julij) ogledala kar nekaj filmov.

V četrtek, 17. julija pa je prišel "dan D", ko sva na filmski LotR maraton povabila še prijateljico Nino in začeli smo ob 10h dopoldne. Najprej The Fellowship of the Ring in prva polovica The Two Towers, potem pa pavza s kosilom v Krištofu (kjer smo očitno naleteli na slab dan, saj so bile pice zapečene, suhe in premalo obložene, skratka neokusne). Nadaljevali smo z drugo polovico The Two Towers in naposled z The Return of the King; končali smo okrog 23h. Vsekakor projekt, za katerega je treba imeti kar nekaj "gledalske kondicije", kajti ni mačji kašelj skoraj nepretrgoma presedeti slabih 12 ur pred TV-jem. :-)

Vsekakor sem se ob ogledu filmov še enkrat prepričal, koliko vsega dobrega in plemenitega je bilo vanje vloženo. Svoje delo so odlično opravili prav vsi, igralska in celotna (post)produkcijska ekipa z režiserjem na čelu, zame osebno pa je (kar ni za tiste, ki me malo bolje poznate, seveda nič presenetljivega) nemara najodličnejši in najpomembnejši prispevek fenomenalna glasba izpod peresa skladatelja Howarda Shora in vsi trije Complete Recordings soundtracki (FotR in TTT na treh, RotK pa na štirih CD-jih) so za soundtrack junkieje, kamor se vsekakor prištevam tudi sam, od Boga poslano darilo. Skratka, maraton je bil prvovrstno doživetje in seveda ga bo treba še kdaj ponoviti. Morebitne prijave se zbirajo pri meni! :D

Toliko za danes; krajši sem, kot običajno, v prvi vrsti zato, ker se moram jutri po dveh tednih sproščujočega dopusta vrniti v službo in sem v rahli depri. Saj razumete. :-) Uživajte, se beremo.

1 komentar:

Anonimni pravi ...

Nekaj podobnega sva storila tudi midva s punco. Seveda takoj po nakupu originalnih DVDjev, kjer so tudi te podaljšane verzije. Nepozabna filmska izkušnja.