sobota, 8. marec 2008

Prišel je!

Ja, končno je tukaj. Danes zjutraj je pozvonil poštar in čez nekaj sekund sem v rokah držal enega ta hip največjih zakladov za strastne poslušalce in zbiralce filmske glasbe in soundtrackov - Superman: The Music (1978-1989). Gre za filmsko glasbo iz vseh štirih filmov o Supermanu, ki so jo prispevali skladatelji John Williams, Ken Thorne in Alexander Courage, da je kolekcija popolna, pa je dodana še glasba iz risanke iz leta 1988 (Ron Jones) ter še en CD, do roba poln raznih bonus ter alternativnih posnetkov in podobnih dobrot. V škatli je kar osem (!) CD-jev, priložena pa je še 160-stranska knjižica, ki se izjemno poglobljeno posveča vsem soundtrackom (za vsakega je narejena tudi podrobna track-by-track analiza) in ostalim (pretežno glasbenim) aspektom filmske franšize o Supermanu.

Pričujoči box set je prava zakladnica iz več razlogov. Prvi in glavni je gotovo ta, da je končno na enem mestu zbrana takorekoč vsa glasba, ki je nastala za lik Supermana (ki ga seveda vsi dobro poznamo in imamo radi predvsem zaradi fenomenalne upodobitve žal že pokojnega Christopherja Reeva). Drugič, vso glasbo so digitalno zmiksali in obdelali do popolnosti, tako da zveni, kot bi bila posneta včeraj. Tretjič, priložena knjiga je fenomenalna, globoka in izjemno podrobna muzikološko-sociološka študija fenomena glasbe za Supermana in lika samega. Četrtič, takle box set je nekaj najlepšega in najboljšega, kar se lahko zgodi ortodoksnemu soundtrack junkieju, kot sem sam. Petič, škatlo sem iz Amerike dobil v dobrem tednu, kar je zelo hitro, poleg tega so bili pri FSM taki genialci, da so na škatlo napisali, da je v njej darilo (ki skoraj nikoli ni predmet carine) - knjiga v vrednosti 10 dolarjev. Tako sem se izognil še plačilu carine, ki bi za osem CD-jev verjetno bila kar "spodobna" (in jo plačam takorekoč vedno, ko kaj naročim od Amazona ali Varese Sarabande). Pa že itak zadeva ni bila predraga (glede na to, kakšen dragocen zaklad je), še dodatno zaradi tega, ker je dolar v zadnjem času glede na evro padel rekordno nizko. V glavnem, tale nakup je bil čista zmaga in ena od mojih najboljših investicij dosihmal. :-) Po kakovosti in izjemni produkciji pa se po mojem mnenju ta hip lahko primerja le še s tremi boxi glasbe Howarda Shora za Jacksonovo filmsko trilogijo The Lord of the Rings.

Pred izdajo te škatle je bil daleč najboljša izdaja glasbe iz prvega filma o Supermanu dvojni CD založbe Rhino, ki je izšel v začetku leta 2000 (tudi na zgornji sliki) in je med ljubitelji Johna Williamsa in Supermana že takrat veljal za pravo poslastico (tudi ta album, ki ima sedaj že status Out of Print in bo kmalu postal svojevrstna rariteta, seveda imam, a se mi nekako zdi, da bo odsihmal bistveno manj poslušan ;-)). A če smo do sedaj mislili, kako odličen je bil ta album in kako super zveni, potem smo sedaj v sedmih nebesih. Končno imamo tudi zares vso glasbo iz Supermana II, III in IV: The Quest For Peace (II in III sta bila prej na voljo samo skupaj kot okrnjen bootleg s slabim zvokom, IV pa sploh nikoli ni izšel) v odlični avdio kvaliteti.

Tale škatla me bo vsekakor zaposlovala še lep čas. Da bi se ljubiteljem filmske glasbe zgodilo še veliko takih izjemnih izdaj, ki našim življenjem dajejo nov smisel, in da bi medtem dolar v primerjavi z evrom padel še nižje! :-) Uživajte, se beremo.

Ni komentarjev: