četrtek, 6. avgust 2009

Spet bo treba v London ...

Ja, konec aprila naslednje leto, ko bodo londonski simfoniki na koncertu v Barbicanu pod vodstvom Andréja Previna odigrali Straussovo Eine Alpensinfonie. To izjemno, grandiozno in monumentalno simfonično pesnitev sem si že od nekdaj želel slišati v živo, če pa jo za povrh odigra še londonska simfonija, je to že pravi overkill. :-) Tokrat si bodo lepo število glasbenikov nedvomno morali izposoditi celo londončani, saj je zasedba resnično ogromna; Strauss namreč zahteva npr. 2 piccola (ki igrata še 3. in 4. flavto), hekelfon (bas oboo), 4 tenor tube (ki igrajo tudi 5., 6., 7. in 8. horn!), 4 pozavne, 2 tubi, 2 harfi, orgle, čelesto, 2 timpanista, obsežno tolkalno sekcijo (ki med drugim vsebuje thunder machine in wind machine) ter najmanj 64-člansko godalno sekcijo, za nameček pa še off-stage ansambel, sestavljen iz 12 (sic!) hornov, 2 trobent in 2 pozavn. Na koncu je Riki zapisal še: Zur Ausführung der langen Bindungen der Bläser ist Samuels Aerophon anzuwenden. ... UF! :-)

Delo ima sicer uradno 22 stavkov, ki pa se vedno igrajo brez prekinitve:
Nacht (Noč)
Sonnenaufgang (Sončni vzhod)
Der Anstieg (Vzpon)
Eintritt in den Wald (Vstop v gozd)
Wanderung neben dem Bache (Sprehod ob potoku)
Am Wasserfall (Pri slapu)
Erscheinung (Prikazen)
Auf blumigen Wiesen (Na cvetočih travnikih)
Auf der Alm (Na planini)
Durch Dickicht und Gestrüpp auf Irrwegen (Na napačni poti čez gosto podrast)
Auf dem Gletscher (Na ledeniku)
Gefahrvolle Augenblicke (Nevarni trenutki)
Auf dem Gipfel (Na vrhu)
Vision (Videnje)
Nebel steigen auf (Meglice se dvignejo)
Die Sonne verdüstert sich allmählich (Sonce se počasi zakrije)
Elegie (Elegija)
Stille vor dem Sturm (Zatišje pred viharjem)
Gewitter und Sturm, Abstieg (Nevihta in neurje, sestop)
Sonnenuntergang (Sončni zaton)
Ausklang (Izzven)
Nacht (Noč)
Res hudo, o Alpski simfoniji pa bom v kratkem zapisal še nekaj malega. :-) Najboljše bo torej, da kar počasi začnem spet šparati za letalske vozovnice in novo rundo CD-jev in DVD-jev ... ;-) Špela, greš z mano? Še kakšen kandidat? :-)

Tole pa je maestro Marjan Grdadolnik, ki bo dirigiral koncerta letošnje izdaje Evropskega orkestra in zbora študentov medicine (EMSO in EMSC), o čemer sem na blogu že pisal. Vaje potekajo v tem tednu, koncerta pa bosta v soboto, 8. avgusta ob 21h v cerkvi sv. Jurija nad Piranom in v nedeljo, 9. avgusta ob 20h v Kozinovi dvorani Slovenske filharmonije v Ljubljani (klik). Še enkrat lepo vabljeni na vsaj enega od obeh koncertov! Če sklepam po vajah, gotovo ne boste razočarani. :-) No, še posebej zanimivo bo na današnji večerni vaji, ko se nam bodo orkestrašem prvič pridružili tudi zboristi. Komaj čakam. :-) Ko se tele glasbene in ostale aktivnosti malo umirijo, pa obljubim, da se spet malo bolj posvetim po krivici zanemarjenemu blogopisju. :-) Uživajte, se beremo.

P. S.: In pridite na koncert! :-)

1 komentar:

spela pravi ...

Mmm, bo tudi v dvoje prov lušno. :) Komaj čakam. Avgusta pa še v Manchester. :)